hipoglikemia

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru chorego wynosi 79-30 mg/dL i niżej i z każdą minutą spada. Wyróżnia się kilka rodzajów hipoglikemii, a wśród nich: lekką, umiarkowaną, ciężką, reaktywną. Przy hipoglikemii osoba odczuwa objawy o niej świadczące. Są to na przykład:

  • zawroty i bóle głowy;
  • drżenie rąk i nóg, chory ma przysłowiowe „nogi z waty”;
  • uczucie głodu;
  • majaczenie;
  • pocenie się;
  • zaburzenia widzenia i równowagi;
  • problemy z koncentracją.

Hipoglikemia jest bardzo niebezpieczna, ponieważ może ona doprowadzić do trwałych zaburzeń neurologicznych.

Jak leczyć hipoglikemię?

Najpierw należy zmierzyć poziom glukozy we krwi. Jeśli spadł poniżej 70 mg/dl, należy niezwłocznie zjeść coś, co zawiera dużo węglowodanów i może szybko podnieść poziom glukozy. Po upływie około 15 minut ponownie należy zmierzyć cukier i w razie czego znowu coś zjeść. W przypadku, gdy poziom glukozy się nie podnosi, trzeba skontaktować się z lekarzem. Nieleczona hipoglikemia może prowadzić do dezorientacji, zaburzeń psychicznych, czy też utraty przytomności i padaczki.