Co to jest hipoglikemia?
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru chorego wynosi 79-30 mg/dL i niżej i z każdą minutą spada. Wyróżnia się kilka rodzajów hipoglikemii, a wśród nich: lekką, umiarkowaną, ciężką, reaktywną. Przy hipoglikemii osoba odczuwa objawy o niej świadczące. Są to na przykład:
- zawroty i bóle głowy;
- drżenie rąk i nóg, chory ma przysłowiowe „nogi z waty”;
- uczucie głodu;
- majaczenie;
- pocenie się;
- zaburzenia widzenia i równowagi;
- problemy z koncentracją.
Hipoglikemia jest bardzo niebezpieczna, ponieważ może ona doprowadzić do trwałych zaburzeń neurologicznych.
Jak leczyć hipoglikemię?
Najpierw należy zmierzyć poziom glukozy we krwi. Jeśli spadł poniżej 70 mg/dl, należy niezwłocznie zjeść coś, co zawiera dużo węglowodanów i może szybko podnieść poziom glukozy. Po upływie około 15 minut ponownie należy zmierzyć cukier i w razie czego znowu coś zjeść. W przypadku, gdy poziom glukozy się nie podnosi, trzeba skontaktować się z lekarzem. Nieleczona hipoglikemia może prowadzić do dezorientacji, zaburzeń psychicznych, czy też utraty przytomności i padaczki.