Rodzaje hipoglikemii
Nieoczekiwane spadki i nagłe wzrosty poziomu cukru we krwi to problemy, z którymi styczność miewa każdy diabetyk. Hiper- oraz hipoglikemia mogą być niebezpieczne i przyczyniają się do rozwoju powikłań cukrzycowych. Dzisiaj „na tapetę” bierzemy hipoglikemię. Dowiemy się, jakie są rodzaje hipoglikemii oraz jak się z nią uporać.
Poznaj rodzaje hipoglikemii
Chociaż hipoglikemia w ogólnym pojęciu zawsze oznacza spadek cukru, wyróżnia się kilka jej rodzajów:
- hipoglikemia lekka – występuje kiedy poziom cukru wynosi 70 – 50 mg/dl, pierwszymi jej objawami są osłabienie, drżenie rąk oraz silne uczucie głodu. Niedocukrzenie w stopniu lekkim jest możliwe do opanowania przez cukrzyka i nie wymaga pomocy drugiej osoby, chory powinien uzupełnić niedobór cukru, zjadając glukozę (lub cokolwiek zawierającego cukier) i dodatkowy posiłek.
- hipoglikemia umiarkowana – występuje przy stężeniu glukozy na poziomie 50 – 30 mg/dl, objawia się znacznym osłabieniem, potliwością i kołataniem serca, wskazana jest pomoc drugiej osoby w przygotowaniu i podaniu produktu zawierającego cukier.
- hipoglikemia ciężka – kiedy poziom cukru spada poniżej 30 mg/dl cukrzyk może stracić przytomność, co stanowi poważne zagrożenie dla jego życia i zdrowia. Przy tym rodzaju hipoglikemii niezbędne jest domięśniowe podanie glukozy, które możliwe jest za pomocą glukagonu.
- hipoglikemia reaktywna – to nieco odmienny rodzaj hipoglikemii, który pojawia się u osób potencjalnie zdrowych. Objawia się spadkiem cukru na kilka godzin po posiłku i może prowadzić do rozwoju cukrzycy w późniejszych latach życia. Osoby borykające się z problemem hipoglikemii poposiłkowej odczuwają większe zapotrzebowanie na słodycze, towarzyszyć im mogą bóle głowy, rozdrażnienie, zaburzenia snu i zmęczenie.