Cukrzyca – najpopularniejsze mity na temat tej choroby

Nieznajomość faktów szkodzi – w przypadku choroby, jaką jest cukrzyca, to stwierdzenie ma jak najbardziej sens. Mimo tego, że wielu Polaków boryka się z tą chorobą, to dalej świadomość odnośnie symptomów oraz jej skutków jest znikoma. Wiedza w tym temacie pozwoli tak naprawdę poznać dogłębnie cukrzycę, a to na pewno zaowocuje większym zrozumieniem dla osoby która się z nią zmaga. Poniżej najczęściej spotykane mity na temat cukrzycy!

Wyniki badań odnośnie cukrzycy oraz przyczyn jej powstawania, mimo rozległych prac naukowych, wciąż pozostają nie do końca jasne. Przyjmuje się, że choroba ta powstaje w wyniku predyspozycji genetycznych oraz czynników środowiskowych. Ludzie, którzy nie mają do czynienia z cukrzykami na co dzień mogą zatem mieć często nieco mylne pojęcie o tej chorobie. W społeczeństwie funkcjonuje w związku z tym całe mnóstwo nieprawdziwych przeświadczeń odnośnie cukrzycy. Warto znać chociaż podstawowe informacje na temat tej choroby, by w razie poznania osoby chorej nie skomentować czegoś w sposób niestosowny.

Mit nr – 1 słodycze powodują cukrzycę

Najpopularniejszy chyba mit odnośnie tej choroby, który każdy z nas słyszał to ten, że słodycze powodują cukrzycę. Słodycze w zbyt dużej ilości są szkodliwe dla każdego organizmu, natomiast sposób, w jaki poradzi on sobie z nadmiarem cukru jest tutaj kluczowy. Słodycze kojarzą nam się zwykle z osobami otyłymi, które w nadmiarze je spożywają, a otyłość może powodować cukrzycę. Nie ma jednak jednoznacznych dowodów na to, że samo spożywanie słodyczy powoduje pojawienie się cukrzycy.

Mit nr 2 – słodkie owoce powodują cukrzycę

Podobnie rzecz się ma z owocami, wszak można niekiedy usłyszeć, że słodkie owoce przyczyniają się do rozwoju cukrzycy. W żadnym wypadku nie jest to prawdą. Należy jednak pamiętać, że owoce zawierają dużo cukrów prostych, czyli fruktozy, która w łatwy sposób podnosi poziom glukozy we krwi. Jest to bardzo niebezpieczne w przypadku osób chorych na cukrzycę. Dla nich najlepszym wyborem będą np. brzoskwinie czy arbuz. Unikać się powinno natomiast np. śliwek.

Mit nr 3 – nie ma innej metody pomiaru cukru niż nakłuwanie opuszek palców

Spotykanym często mitem numer 3 jest ten, że nakłuwanie opuszek palców to jedyna metoda na zmierzenie cukru. To oczywiście nieprawda, bowiem w dzisiejszych czasach istnieją już zupełnie bezbolesne metody z użyciem nowoczesnych urządzeń, takich jak sensor FreeStyle Libre. Dzięki niemu można monitorować glikemię w bardzo wygodny sposób, bez konieczności każdorazowego nakłuwania palców.